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I. VFA Program Updates  
 

Q: I hear 317 and VFA being used interchangeably. What is the difference and if we 

are giving a VFA vaccine should it be reported to CAIR as 317 or VFA funding? 

A: The Vaccines for Adults Program offers vaccine purchased using discretionary 

"Section 317" funding, which is why those terms have been used interchangeably. 

To report eligibility in CAIR, please use “317.” 

 

Q: When submitting the physician licenses do we have to submit all the physician’s 

information? 

A: When entering license information for healthcare providers with prescription-

writing privileges, the system will check license type, license number, first and last 

name. You can verify license information ahead of time on the Department of 

Consumer Affairs website: https://search.dca.ca.gov/. 

 

Q: Can we start uploading the DDL certificates now? 

A: Yes, you can start uploading your DDL certifications now. A certificate of 

calibration should be uploaded for each device.  

 

Q: I just got a transfer from another location within the same company. At my 

other location I was the main Vaccine Coordinator, and this location I’m the Back 

up. What do I need to do to get removed from my previous clinic and be added to 

this one? 

A: You can make manage the roles of your key practice staff during recertification. 

can contact the PCC at providercallcenter@cdph.ca.gov for additional assistance. 

 

Q: What qualifies as mobile unit on recertification? Asking as we go out and 

provide mobile clinics (pop-ups) but only have the one site we keep vaccines 

stored. 

A: If you have a pharmacy-grade unit on a mobile van, that unit should be added to 

your myCAvax account since vaccines are being stored when in use, even if 

temporarily during a mobile event. This would be in addition to the units that store 

your vaccines long-term. 

 

https://search.dca.ca.gov/
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Q: If we need to change our Provider of Record - do we still need to submit the 

"change staff request form on EZIZ" or changing it on myCAvax is enough? 

A: Since we are so close to opening up recertification, I would make this change as 

part of that process. If there is a change to the Provider of Record, it will require that 

the new POR sign the Provider Agreement and Addendum and will require CDPH 

approval. 

 

Q: How many additional coordinators can a clinic have? 

A: Clinics should only have one additional Vaccine Coordinator. 

 

II. VFA Program Recertification 
 

Q: Do all EZIZ trainings need to be completed after 12/1/24 or just the ones that 

are for VFA/317? 

A: For VFA and LHD 317 providers, clinics must at minimum complete the “VFA 

Program Requirements” or “LHD 317 Program Requirements” lesson after 

12/1/2024 to receive credit for the 2025. Recertification. We highly encourage VFA 

and LHD 317 sites to complete the other updated EZIZ lessons. If you are a VFC 

Provider, all the required trainings must be completed after 12/16/2024 to receive 

credit for the 2025 Recertification.  

 

Q: Can we have staff start their EZIZ training for the recertification already?  

A: Please wait to start the EZIZ trainings once recertification is launched. We will 

communicate this out to enrolled providers. VFA and LHD 317 providers can 

complete required lessons starting 12/1/2024. 

 

Q: When will the EZIZ lessons be reset? 

A: You can begin taking the lessons once recertification launches. 

 

Q: Can you grant access for recertification to Provider of Record Designee? In 

larger organizations, Designee used to process all recertifications in old system. 

A: If you need your Provider of Record Designee to complete the recertification for 

your sites, they can be given the additional role of "Additional Vaccine Coordinator" 

which would provide myCAvax system access. Only the roles of the Primary Vaccine 

Coordinator, Back Up Vaccine Coordinator, and Additional Vaccine Coordinator will  

have access to completing the recertification form. 

 

Q: When is the recertification's due? 

A: February 14, 2025 



 

Q: On the recertification page, will the names of coordinator or other positions, 

auto populate last year’s information and we only update changes? 

A:  The VFA recertification page will display the key staff that are currently listed on 

the program location. You can manage and make changes to key staff during 

recertification. All key staff must complete required EZIZ training lessons.   

 

Q: Can we go ahead and have staff start their EZIZ training now or would we wait 

til 12/16/24? 

A: The VFA Program Requirements lesson can be completed starting 12/1/24. All 

other lessons will be updated and lessons should be completed after 12/16/24. 

 

Q: I had an employee do her EZIZ trainings last month, does she need to re-do 

them again after 12/16/24? 

A: Since all the EZIZ lessons are being updated, we want staff to be able to get the 

most current information out of the EZIZ lessons. So, if your staff took the lessons 

prior to December, they will need to take them again to receive credit for the 2025 

Recertification. Please allow staff ample time to complete EZIZ lessons and the 

online Recertification process. 

 

III. VFA Program Eligibility 
 

Q: If a patient comes in stating Shingrix is $300 for the vaccine, due to no coverage, 

can we administer VFA vaccine? 

A: If the patient is “uninsured “or “underinsured” they qualify for VFA vaccines.   

"Underinsured" is defined as a person who has health insurance, but the insurance 

does not cover any vaccines; a person whose insurance covers only selected 

vaccines; a person whose insurance does not provide first dollar coverage for 

vaccines, they can receive VFA vaccines. If the patient's insurance does not cover 

Shingrix or if their insurance requires a copayment for the vaccine, they are 

considered “underinsured” category and are eligible for VFA-supplied Shingrix. 

 

Q: The slides indicated that those with Medi-Cal covers vaccines. Is this only for 

pregnant patients? This doesn't include Partnership patients? 

A: Medi-Cal does cover all ACIP-recommended vaccines for all adults. Partnership is 

included as a Medi-Cal managed care plan. 

 

Q: On the other slide, it says if they have Medicare part D only, they can get PCV 

20?  

A: If the patient has Medicare Part D, they are eligible for PCV. 



 

Q: If private insurance requires any type of vaccine copay, is the patient is eligible 

for VFA vaccines? 

A: With the expanded “underinsured” definition, if the patient has a co-pay for the 

vaccine then yes, they would qualify. Co-pay for the office visit or administration fee 

is not included in this definition. For example, if there is a co-pay for the visit and not 

the vaccine, the patient would not qualify for VFA. 

 

Q: Can you please confirm Poll Question 2? According to slide 13, a patient with 

Medicare Part D only (no Part B), they are eligible to receive PCV20 and Hep B, but 

the poll answer was NO stating PCV is covered by Part D. The job aid IMM-1247 

shown indicates it is covered under Part B but is available via VFA for those 

patients with Part D only. Can you please clarify this? 

A: Thank you for pointing this out. You are correct if a patient has Medicare Part D, 

they are eligible for PCV. 

 

IV. Vaccine Ordering 
 

Q: Does the estimate provided on the patient population page affect how many 

vaccines we will be allowed?  

A: The number that you enter on the Patient Population step of Recertification does 

not directly affect your VFA orders. By providing your patient estimates, this helps 

the VFA Program gauge the total number of VFA eligible patients your practice 

expects to see in the coming year, which helps us plan and manage which vaccines 

the VFA Program can offer within a limited budget. 
 

 

V. My Turn/myCAvax 
 

Q:  On My Turn, the check box for accepting walk-in patients, is it with in the 

clinic’s own patients or outside patients? What if it’s for patients not assigned to 

our clinic? 

A: This would be for current patients. If you are not taking new patients, you can 

uncheck the box for accepting walk-in patients on the My Turn Locator. 

 

Q: If you opt in for VFA will it automatically opt in for VFC as well or do you have to 

opt in when doing the VFC recertification? 

A: Opting-in for the Locator is at the program location account level. If you need any 

help, contact the Provider Call Center at providercallcenter@cdph.ca.gov 
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VI. Clinical Updates 
 

Q: Is RSV recommended for someone who already had it? 

A: At this time, the adult RSV vaccine recommendation is just for a single dose. 

Future studies will look at possible boosters. 

 

VII. CA Immunization Registry (CAIR)   
 

Q: Is there a step by step on how to run the IIS report? Or an IMM-XXXX guide? 

A: There are some instructions/direction on how to run certain reports such as the 

Doses Administered report. You can also visit this page: https://eziz.org/vfa-

317/cair/. We encourage the clinic to contact their Local CAIR Rep for more 

guidance. 

 

Q: Does the new age for Prevnar20 now reflect in CAIR? 

A: Yes 

 

VIII. Resources 
 

Q: Will there be a new VFA/317 Screening form (IMM-1226) with the updated 

eligibility criteria?  

A: Yes, we are updating eligibility materials. We will also send out a communication, 

so providers know that these materials are ready for use.  

 

Q: Is there a link for grant application? 

A: We will be sending an official communication email regarding the grant 

application along with the link to apply. Right now, if you have any questions, you 

can contact AdultImmunization@cdph.ca.gov 

 

Q: How does someone find the person at the LHD that would give VFA stickers? 

A: You can reach out to your county or jurisdiction’s Immunization Coordinator. They 

can provide assistance with obtaining immunization-related materials, such as 

stickers. Please use this link to find contact information for your LHD: 

https://www.cdph.ca.gov/Programs/CID/DCDC/Pages/Immunization/Local-Health-

Department.aspx 
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